Phono preamp - wątek trochę edukacyjny

Zaczęty przez ahaja, Grudzień 08, 2025, 21:07

Poprzedni wątek - Następny wątek

wiki

Jeszcze można dać transformatorek dopasowujący. On zatrzyma całą składową stałą.
U mnie, w systemie, za robotę tę robi TVC, pasywny ,,preamp" na transformatorze z odczepami.
Kolumny JBL, transport CD, przetwornik (dac), TVC Luxman, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC SX-911, Kenwood Model 600, transport CD Kenwood, przetwornik (dac), Lite przedwzmacniacz lampowy
Kable - własna produkcja. Miedź OCC, bawełna.

ahaja

Chodzi Tobie o SUT na wejściu preampa? 
Tam nie ma składowej stałej i to tylko do MCLO się stosuje w celu dopasowania wzmocnienia i impedancji.

Na wyjściu można dać trafo typu 1:1. 
Ale jeśli zaniedbasz wcześniejsze stopnie pod kątem składowej stałej to ona wejdzie na to trafo. 
Wyjść nie wyjdzie, ale niekorzystnie wpłynie na samą pracę transformatora, zatem jako panaceum na dc offset raczej bym tego nie stosował.

ahaja

Powstaje ... jak ten feniks z popiołów ... ;-)
Może wyglądać tak:

ahaja

I zasilaczyk:

ahaja

Pcb preampa: 
jest kilka diodek led, które pokazują napięcia wejściowe i wyjściowe - to dla orientacji.
Jest też kilka punktów testowych napięć zasilających i punkt pomiaru składowej stałej na wyjściu - by było wiadomo czy serwo pracuje poprawnie.

Sekcja audio: 
ja zdecydowałem się na 2 nastawy wzmocnienia dla MM i 2 dla MCLO - to w zupełności wystarczy.
Impedancja wejściowa: jak na wcześniejszych rycinkach. 9 pozycji dla MCLO i 3 dla MM. + naturalnie ich kombinacje zatem jest tego więcej.
Pojemność również podzieliłem na 2 nastawy dla każdego typu wkładek. Wystarczy.

Zasilacz:
na pcb można zrealizować wstępną stabilizację za pomocą prostego układu na tranzystorach albo na układach LM317/337.

Takie napięcie trafia na pcb preampa gdzie znajduje się finalna stabilizacja na LM317/337. Napięcia można tam ustawiać precyzyjnie za pomocą helitrimów (potki wieloobrotowe) albo za pomocą kombinowanych diód zenera i led (12V dioda zenera+czerwona dioda led).
  W tym drugim przypadku nie ma regulacji i napięcie wyjściowe wynosi: 12V+1,9V+1,25V=15,15V   
Zapewne będzie nieco wyższe z tytułu niedoskonałości diód zenera ale nie ma się czym przejmować.

Trafo: zdecydowałem się na użycie 10W toroida od Talemy z napięciami wtórnymi 2x18V.
Daje to sympatyczny zapas na filtrację RC w zasilaczu i spadki napięć na stabilizatorach. Na upartego można pogonić opampy napiięciem prawie 2x20V ... jeśli wytrzymają ;-). Tego nie próbowałem ale te 2x17V już tak.
Pcb umożliwia zastosowanie takich traf w przedziale od 7W do 15W.
70034K - model 7W (2x18V)
70044K - model 10W (2x18V)
70054K - model 15W (2x18V)

Nie pamiętam, czy o tym pisałem, ale całkowity pobór prądu na każdą gałąź mierząc za mostkami wynosi +- 80mA.

ahaja

Otake obudowy zostały zastosowane...

Pboczek

Focal MiniUtopia + Monobloki 845Gennett + PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + ZYX 4D S

ahaja

Ano tak. 
Wewnątrz mało a-filskiego powietrza ... ale sobie radzi ... ;-).