Słuchawki typu IEM. Moondrop Kadenz

Zaczęty przez frywolny trucht, Grudzień 30, 2025, 22:46

Poprzedni wątek - Następny wątek

frywolny trucht

Z tymi słuchawkami trochę było przebojów. Cena ok. 820 zł, plus opłaty celne 40 zł. Nie dośc, że celnicy je przykisili, to później Poczta Polska i miesiąc od zamówienia zleciał.

Gdy już miałem bandę tanich słuchawek i wyrobiłem sobie mniej więcej zdanie co do poziomu ich grania, pomyślałem, żeby sięgnąć ciut wyżej. Piękny projekt rzucił mi się w oczy od samego początku. W testach chwalone, mnóstwo gratów na wyposażeniu, jak magiczne, wykręcane dyfuzory, które mają zmieniać dźwięk, DAC na kabelku USB-C do smartfona.

Marian, tu jest jakby luksusowo.
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75
ZESTAW 2: Dual 1019 z AT 95E, Marantz 2216, Marantz 5220, Jamo Concert C 93

frywolny trucht

ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75

frywolny trucht

Siedzę sobie i słucham podłączonych przez moduł BT firmy KZ. Czyli słucham bezprzewodowo. Czyli jest znacząco ciszej i mniej dynamicznie niż po kablu, ale...

To są i tak zdecydowanie najlepsze słuchawki IEM z tych, które tu opisywałem/ słuchałem. One przesuwają każdy aspekt wyrafinowania reprodukcji dźwięku na poziom wyżej, dwa poziomy wyżej. Bo są owszem IEM, które lubią syknąć, ale to boli, popisówa bez sensu.

Zupełnie osobnym zagadnieniem jest budowanie sceny. Słuchawki nie tylko wyłuskują poszczególne dzwięki, ale je rozsuwają bardziej niż pozostałe prezentowane w tym dziale IEM.

Zupełnie w bonusie mamy fajną rzeźbiarską formę z miłego, solidnego materiału ( jakiś stop), a i w moich uszach siedzą doskonale.

AI: Obudowa słuchawek Moondrop Kadenz wykonana jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Muszle są odlewane przy użyciu zaawansowanego procesu metalurgii proszków (MIM - Metal Injection Moulding), co zapewnia wysoką sztywność. Powierzchnia jest ręcznie polerowana i piaskowana, co nadaje im matowe, eleganckie wykończenie."

Słuchane na domyślnie założonych dyfuzorach ( oni to nazywają nozzle- dysza). Chodzi o wykręcany element z siateczką, na który naciąga się gumki do uszu. Fizycznie ujście fali dźwiękowej z korpusu słuchawki.

Tak to inżynierom Moondrop' a wyszło w wykresie i nie będę protestował. To nie jest typowe V, proszę przyjrzeć gdzie wypada prawa górka. Ktoś oczekujący walenia skrajami może się poczuć oszukany.

frywolny trucht

Używam, między innymi ,tego kawałka do weryfikacji dźwięku na wszystkich słuchawkach. Ta mandolinka czy co to jest, na początku. Miałem takie wrażenie jakby się za mną włączyło jakieś inne urządzenie BT i zapodaje. Że gram to samo na dwóch urządzeniach przez BT. Zdjąłem słuchawki, by sprawdzić ki czort. A to jednak tylko słuchawki. Taka historia, a śmiechom nie było końca, jak w tej historyjce na dole.

frywolny trucht

Tak to było słuchane. Adaptery BT KZ AE01 PRO. Słuchawki są dość zgrabne i etui się zamyka, nie trzeba ich rozłączać. Gumki bodajże firmy TRI, przedłużacz OKCSC, aby zwiększyć średnicę opasania ucha, oraz zniwelować dwóch standardów 2PIN

frywolny trucht

Tak sobie chciałem wrócić do zestawu fabrycznego, tj przewodu i wkładek do uszu i coś nie mogę znaleźć. Przewód znalazłem i już wiem, że go nie lubię. Jest ciężki, sztywny i tak ukształtowany wokół małżowiny, że mi wypycha słuchawkę, a wtedy dźwięk jest taki bez szału. Widziałem parę skarg w internetach, że ludziom słabo te słuchawki siedzą w uszach. Cóż zacząłbym od wymiany przewodu i wkładek jeśli tak się dzieje.

Ale jest jeszcze ciekawiej, bo zacząłem wymieniać owe NOZZLE. One różnią się jedynie długością. Fabrycznie są wkręcone średnie, krótkie i długie są wkręcone w blaszkę. Każda z tych końcówek ma oring, który ma najpewniej przeciwdziałać wykręcaniu końcówki z korpusu słuchawki. No i gamonie tak mocno jedną wkręcili, że ją fest zdeformowali i przy wykręcaniu wpadła do słuchawki. Na szczęście tam nie ma za dużo miejsca i dało się ją wyciągnąć, ale jak ktoś ma słaby wzrok- powodzenia. Poza tym wymiana jest banalna.

Nozzle składa się z 4 części, ale to widać tylko na rysunku. Normalnie to jest całość, która się nie rozpada. Mi się nie rozpadła i nie zauważyłem, by próbowała.

frywolny trucht

Zmiana przewodu i tony średnie się uspakajają, a słuchawki wracają do naturalnego grania. Wokale, wokale, wokale. Tu jest ich królestwo obecnie. Na obcym kablu, obcych gumkach i na najdłuższej rurze ( nozzle). Za wcześniejsze zabałaganienie, zachwianie równowagi można zrzucić winę wprost na fabryczny przewód, a czy dzieje się tak dlatego, że jego geometria wtyku nie pasuje do moich uszu, czy też jego skład zawija elektrony i krzywo grają? Who knows?

frywolny trucht

Przewód KBEAR jest gruby, ciężki, ale nie na tyle sztywny, by mnie irytował. Miły w dotyku. Mam skojarzenia z sizalowym sznurem. Słuchawki też są ciężkie, a mimo wszystko ten zestaw siedzi w uchu i jest miło.

Acha. Słuchawki wyróżniają się poziomem głośności. To może świadczyć, że są łatwe do napędzenia.
Będę się nimi bawił jeszcze ale czy będą zmiany na plus, minus, czy zwyczajnie w bok, są to najlepsze słuchawki dokanałowe jakie miałem w uszach. Nie jest tak oczywiście, że mają każdy aspekt grania najlepszy, ale jako całość prezentacji, ze swoimi mocnymi i słabszymi stronami- klasa. Można lubić, lub nie, ale klasa.

frywolny trucht

Słuchawki klasa, ale przez szybkie moje odpłynięcie od fabrycznego przewodu i gumek nie zauważyłem ich fabrycznej ułomości. Dołączony przewód źle profiluje pozycję słuchawek w małżowinie. Można sobie w dupę wsadzić dołączone dyfuzory o różnej długości, mające dopasować głebokość sięgania słuchawki w uchu- jak przewód wie swoje i nie pozwala. Ogólnie słuchawki wiszą z jednej strony na gumkach, a z drugiej na przewodzie podpierającym się o ucho. Całe body wisi sobie w powietrzu. Można i tak. Tak też grają, ale to głupie. Body powinno przylegać do ucha.

frywolny trucht

W słuchawkach dokanałowych szalenie istotna jest geometria. Geometria obudowy słuchawki, geometria gumek ( wkładek dousznych), ale też przewodu. Można mieć w dupie skład miedzi zastosowanej w przewodzie, sposób zaplatania poszczególnych żył, ale geometria odcinka oplatającego ucho jest szalenie istotna. Odcinek ten, kończący się wtykiem, który wkładamy w słuchawkę jest usztywniony, co ma wspierać słuchawkę w uchu. Gorzej jak nasze ucho nie pasuje do zaproponowanego przez producenta założenia. I tak jest na zdjęciu poniżej. Słuchawki za tysiąc złotych. Srebrny-fabryczny- przewód jest dla mnie zły, dziwnie ustawia słuchawkę w uchu i ma to kolosalny wpływ na dźwięk. Obok przewód KBEAR Aureos, który inaczej ustawia słuchawkę w uchu. To daje zupełnie inny dźwięk, a słuchawka lepiej się trzyma w małżowinie