słuchawki typu IEM- KZ xHBB PR2

Zaczęty przez frywolny trucht, Styczeń 09, 2026, 03:50

Poprzedni wątek - Następny wątek

frywolny trucht

Słuchawki planarne, opisane w wątku obok:
https://audiomaniacy.pl/index.php/topic,4649.0.html

Z jednej strony bardzo chciałbym je polecić, ale z drugiej strony nie mogę. Mam do nich słabość, ale większość użytkowników nie przygotowanych będzie na los jaki zafundują im te słuchawki. Będą ciche, dźwięk będzie zmulony. Ponieważ mam słabość zboczoną do przetworników planarnych nie dawałem im spokoju i doszedłem do wniosku, że parametry techniczne na papierze mają się tak sobie do tego co słyszę. Tym gorzej dla danych technicznych. Joke :)

Czułość 94dB
Impedancja 15Ω
Zakres odpowiedzi częstotliwościowej 20 - 40000Hz

Moim zdaniem są ciche, za ciche na 94dB, mają zbyt optymistyczną impedancję wpisaną, bo laptopy, tablety, smartfony z gniazdem Jack 3,5mm nie są w stanie ich napędzić. Dźwięk jest zmulony, bez siły. Klimaty bagienne- rzekłbym. No i na koniec te częstotliwości dla nietoperzy. Z pewnością.

Średnio wg mnie sobie radzą z tymi słuchawkami dedykowane adaptery BT tej samej firmy KZ. Słuchami niemal na maksimum głośności podawanej przez źródło. O tyle dobrze, że już jakaś rozdzielczość się pojawia. Są jednak spore deficyty w dynamice.

I dopiero słuchawki na przewodzie podłączone do porządnego wzmacniacza są w stanie coś pokazać. Może być i przenośmy player, który ma mocniejsze, zbalansowane gniazdo 4,4mm.

I wtedy zaczyna się granie. Mamy DUŻY, lekko zabarwiony ciepłotą dźwięk. Chętniej chadzający w skrajne zakresy pasma słyszenia, ale umówmy się, że wątpię by miały górny zakres słyszalności człowieka, a co dopiero 40 tys Hz. Papier wszystko przyjmie.

Konkludując. Drogi użytkowniku, jeśli słuchasz po kablu, masz w zanadrzu jakiś sensowny wzmacniacz słuchawkowy, lub przenośny player jak OILSKY G88 z mocną dziurką 4,4mm, to ja ci te słuchawki szczerze polecam. One nijak nie przystają do typowych IEM, czyli monitorujących skład utworu, analizującego strukturę dźwięków i tak dalej. One oferują godziny słuchania bardzo fajnego dźwięku. Za grosze. To znaczy same słuchawki kosztują grosze  uśmiechniety
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75
ZESTAW 2: Dual 1019 z AT 95E, Marantz 2216, Marantz 5220, Jamo Concert C 93

frywolny trucht

Słuchawki mają zaskakująco wysokie noty. No ciekawe   diabełek
Zapomniałbym. PR2 doczekał się następcy PR3 ( ostatni obrazek). Niby większą czułość...
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75

frywolny trucht

Formułka, która powinna kończyć każdy test słuchawek dokanałowych.

1. Zwróć uwagę nie tylko na rozmiar, ale i kształt gumek do uszu. Nie ograniczaj się do tych dołączonych fabrycznie. Są producenci, którzy specjalizują się w produkcji gumek ( wkładek dousznych) i potrafią naprawdę wykręcić ciekawy dźwięk. Można się bardzo zdziwić.

2. Jeśli nie wierzysz, że przewód ma wpływ na dźwięk, nie musisz, ale zwróć uwagę, że czasem możesz znaleźć przewód trwalszy, o innym kącie złącza, które zupełnie może zmienić komfort noszenia, dopasowania słuchawek w uchu. Trudno pewnie w to uwierzyć, ale fabrycznie dołączony przewód może ci wręcz wypychać słuchawkę z ucha i to twoja wina. Bo masz inną geometrię, wielkość małżowiny usznej niż przewidział producent. Inny przewód, innego producenta najpewniej to poprawi, ale czeka cię zabawa w przymierzanie różnych opcji. Przewody mają dwa typy kąta odgięcia łącza 2 PIN, inaczej ukształtowaną sprężystą część przewodu, którą zawijasz za uchem. Do tego dochodzi ciężar, elastyczność i to wcale nie jest tak, że lepiej mieć bardziej elastyczny i jak najbardziej elastycznie. No nie.

3. Zasilanie słuchawek. Choć tego często nie widać po parametrach na papierze, może się trafić zawodnik jak w tym wątku. Cóż. Czujnym trzeba być na wszelkie opinie, że wymagane jest mocne źródło.