Słuchawki KBear TB-PRO

Zaczęty przez frywolny trucht, Styczeń 18, 2026, 02:09

Poprzedni wątek - Następny wątek

frywolny trucht

Jakie one są głośne! Co? Urfa, jakie one są głośne!!!

Piękne, biżuteryjne wykonanie, obudowa zimny metal, jakieś zatopione w żywicy koła zębate, cuda wianki. Sprzedawca pokazuje białe gumki ( najpewniej silikon) o dużej średnicy wylotu, tymczasem ja miałem założone gumki czarne o mniejszym wylocie. Inni kupujący na zdjęciach też chwalą się czarnymi. Dlaczego o tym piszę? Bo gumkami łatwo tym słuchawkom zmienić charakter brzmienia. Możemy mieć np dużo basu, a możemy sobie zawalić basem niemal całość przekazu. Samą wymianą gumek.
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75
ZESTAW 2: Dual 1019 z AT 95E, Marantz 2216, Marantz 5220, Jamo Concert C 93

frywolny trucht

Duże, tłuste pudełko, solidne etui, a nawet jakaś mini miotełka. Nie wiem, do czyszczenia siateczki dyfuzorów? Dla porównania gówniane opakowania firmy KZ
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75

frywolny trucht

KBear wygląda mi na firmę przypadkową. To znaczy jak coś wyjdzie to wyjdzie, ale tak normalnie to średnio. Traf chciał, że nabyłem wcześniej model KB-02 z przetwornikiem przewodnictwa kostnego, co dało bardzo imponujące brzmienie niskich rejestrów. Trzeba Wam wiedzieć, że na AliExpress ogólnie Chińczycy wszystko chwalą. Oni są zawsze zadowoleni. Czasem porównuję z tym co słyszę i uważam, że gunwo, a ci zadowoleni. Tu było inaczej. KB-01 nie było chwalone, a następca KB-02, które bardzo lubię- czyli KB-03 budzi wśród Chińczyków mieszane uczucia. Czyli w domyśle musi być wtopa. Miałem dziką ochotę nabyć następcę KB-02, ale się przeraziłem i wziąłem na warsztat te tutaj Tourbillon Pro.
Też jest ciekawie, na fabrycznie założonych gumkach dźwięk ułożony w ostrą V ( fał), a wg wykresu jak najbardziej zrównoważony. No niesamowite.

frywolny trucht

Założyłem słuchawkom takie gumki:

"Jeśli szukasz nowoczesnych, wygodnych i wysokiej jakości wtyczek do słuchawek, które poprawią jakość dźwięku i zapewnią komfort użytkowania, to HE Sonic Eartips Song of the Long River to idealny wybór. Ten produkt, stworzony przez renomowaną markę Harmonic Empire (HE) w współpracy z Tangzu, łączy w sobie innowacyjne technologie, elegancję designu i doskonałą funkcjonalność. W tym artykule dowiemy się, czym są HE Sonic Eartips, jakie mają zalety i dlaczego warto je rozważyć jako alternatywę dla innych popularnych rozwiązań, takich jak Final Audio E Eartips czy Final Audio Type E Eartips"

Jeżeli ktoś ma ochotę zanurzyć się po szyję w gęstym, błotnistym basie, to te wkładki będą idealne  diabełek

frywolny trucht

Doczytałem, że białe gumki są od TRI model Clarion. Hmm, zapomnieli włożyć do pudełka, ale mam parę kompletów tych gumek, bo je lubię i patrzę, że stanowią jakby podstawę upgrade'u słuchawek dokanałowych.
Słuchawki fajnie mi siedzą w uszach, są miłe w dotyku, nieskromne z wyglądu, ale wyrafinowania w dźwięku- czyli rzeczy najważniejszej- nie znajduję, a potrafią kosztować 100 dolarów.

frywolny trucht

Dziś odkryłem, że może i fajnie siedzą, ale body jest trochę małe i w zasadzie słuchawki siedzą gumkami w kanale słuchowym. Łatwo je odchylać w małżowinie. Czyli ich budowa na styku z małzowiną nie zapewnia ścisłego przylegania słuchawki i ewidentnie tędy słyszymy dźwięki otoczenia. Przy czym to może być tylko urok tych słuchawek w moich konkretnych uszach.

Ciągle poszukuję oznak wyrafinowania dźwięku żonglując przewodami i gumkami. Jakieś to wszystko przeciętne, bez iskry, bas jest, ale gliniasty, buczący bezkształtnie. Jeżeli się nie odezwę w tym wątku, to nic nie znalazłem. W podobnym charakterze grania, mało wspólnym z IEM, dużo lepszą i tańszą propozycją są KZ D-FI.

Szkoda, takie ładne słuchawki.