KZ Pisces słuchawki dokanałowe

Zaczęty przez frywolny trucht, Styczeń 20, 2026, 02:04

Poprzedni wątek - Następny wątek

frywolny trucht

Kolejny bardzo budżetowy model słuchawek firmy KZ. Piszą HiFi, więc już wiadomo, że IEM, czyli analiza nie jest najmocniejszą stroną. Uderzenie w kierunku przyjemności, a nie analizy struktury nagrania.

Kolejna katastrofa dźwiękowa po KZ Vader Pro. O ile tam coś ewidentnie przedobrzyli z pozszywaniem pasm przetworników, tak tutaj dźwięk jest zwyczajnie tani. Z taniego, nieprzerbaiającego szerszego pasma przetwornika. Takie słuchawki zwykle grają średnicą, albo dolną średnicą, lub górną średnicą i nic poza tym. Te ukochały wysoką średnicę. Jak ładnie poprosić, odpowiednim kawałkiem- to czasem coś cyknie. Sprawa o tyle ciekawa, że słuchawki zawierają osobny głośnik niskotonowy. Zapomnieli go tylko podłączyć.

Product model
KZ Pisces
Frequency
20-40000Hz
Impedance
18Ω - standard edition, 18-22Ω - with sound adjustment switch
Sensitivity
102dB/mW@1KHz
Plug type
3.5mm/Type-C
Pin type
0.78mm
Cable type
Silver-plated cable
Cable length
120±5cm
Wearing type
In-ear
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75
ZESTAW 2: Dual 1019 z AT 95E, Marantz 2216, Marantz 5220, Jamo Concert C 93

frywolny trucht

Słuchawki posiadam w wersji standard, czyli bez suwaczków do korekcji dźwięku. Swoją drogą fajny patent, często stosowany przez KZ, ale wątpię, by coś pomógł skoro producent widzi na wykresie górkę na skrajach i dolinę na średnicy. Cóż- ja słyszę tylko górną średnicę. W gumkach dostarczonych fabrycznie, na fabrycznym przewodzie, które podobno też jest zayebisty:

"Premium silver-plated cable included
The newly optimized oxygen-free copper with silver-plated core structure reduces signal loss during transmission, minimizes sound degradation, enhances audio signal resolution and conductivity, and ensures high-fidelity sound transmission."

Nie wnikając w dźwięk, ten przewód, zupełnie jak pozostałe w tym stylu, dostarczane przez KZ mają tendencję do plątania się i urewsko ciężko idzie ich odplątywanie. Zostawiasz je na stole niesplątane, odwracasz się i już się poplątały złośliwie ;) Żartuję, ale przewód do śmieci, bo można pół życia stracić na odplątywaniu.
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75

frywolny trucht

Normalnie wg nabywców są świetne. Jedna opinia mówi o wygrzaniu, wtedy pojawi się bas. OK. Niech sobie grają, zajrzę do nich później

frywolny trucht

Dobra- najwyżej wykreślę, jak się obudzą basy. Póki co:

Jakość, ergonomia body- OK, są dobrze wykonane, nie są przesadnie wysokie jak wyższe modele KZ, lekkie.

Przewód:

Dźwięk: raczej cichy, wypłukany z dynamiki czyli:

frywolny trucht

Wyciągnąłem je ze śmietnika zapomnienia i zacząłem eksperymentować z gumkami i przewodami, aż tu nagle, z jakimiś gumkami chyba słuchawek SoundPeats Opera i przewodem jak niżej coś się wydarzyło. Słuchawki dostały skrzydeł na wysokich częstotliwościach, tony średnie są, niskie w homeopatycznych ilościach. Może się rzeczywiście jeszcze wygrzewają acz miałem dziś też srogą przygodę z KBEAR KB02, które bardzo lubię, a szczególnie za sprężysty, nisko schodzący bas. Leżały sobie jakiś czas nieużywane rozłączone, a doszły całkiem ambitne przewody ivipQ Jeden ambitny nadmiernie, srebro i dupa słuchawki mulą. Drugi, trzeci jak ten niżej na obrazku i ciągle dooopa. Sobie myślę- i to są najlepsze słuchawki jakich słuchałem, przecież to kpina, weź się lepiej nie błaźnij w tych internetach. Nerwowo zaczałem przeszukiwać moje opisy i okazało się, że zachwycałem się tymi słuchawkami po podłączeniu KBEAR Aegis, takiego zielonego za 50 zł. Podłączyłem i euforia. Zjawiskowość wróciła. Synergia.

frywolny trucht

Tymczasem poległ taki przewód. Kupiłem za 187 zł, a dziś cena jakby nieco weselsza. Ciekawa huśtawka nastrojów. W każdym razie ten przewód szuka dopiero swojego synergicznego połączenia.

frywolny trucht

Na zdjęciu widać po co zakładam przejściówkę. Widać? Dopiero z nią pałąk sięga za ucho swobodnie i  małżowina nie wypycha pałąka ze słuchawką z ucha.

Słuchawki znowu pograły parę godzin do szuflady, dostały gumki Moondrop Spring Tips, które powoli urastają do roli wskrzesicieli trupów. Mamy potężny bas, mamy wysokie, mamy przestrzeń i dynamikę. Taka całkiem kulturalna V- ka się z tego zrobiła. WOW!
Ciekawe. Przez otwory w czarnym deklu widać światło. Czyżby to były słuchawki otwarte? Sprawdzę.

frywolny trucht

Nie znajduję żadnej informacji, że to są słuchawki otwarte, półotwarte, a przezierność faktem jest.
Natomiast jakieś próby zatykania tyłu, podsłuchiwania od tyłu czy coś gra- daje wyniki niejednoznaczne. Niby coś tam, ale równie dobrze może wcale nic nie słychać od tyłu, bo to przód słychać. Także nie wiem.

Wrzucam wykres charakterystyki dźwięku, choć nie mam za bardzo zaufania. Piszą i rysują co chcą. W jednym miejscu ich opakowanie jest jako ekologiczne i taka filozofia. W innym, że ten smutny, mały kartonik, a ostatnio sępienie na dodatkowych gumkach to wg nich luksus. Śmiesznie.

frywolny trucht

Nieprawdopodobna sytuacja. Normalnie jakby coś takiego odpierdzielił producent zrobiłby z tego listę zalet grubości Pana Tadeusza. Że ptaszki lepiej słychać, pełniejszą piersią oddychają, że czuć jak zachód się mgłą spowija. A ci ani słowa. Wyszło to wyszło, na uj drążyć  uśmiechniety  uśmiechniety  uśmiechniety

frywolny trucht

Po założeniu tych gumek słuchawki schodzą do samych piekieł. Słuchawki od siebie dają V, a te gumki efekt pogłębiają. Ja pass. Dla mnie to już za wiele bumienia i cykania, ale na pewno amatorów na taką prezentację nie zabraknie.