inDiscreet Phono

Zaczęty przez Alexander, Styczeń 31, 2026, 09:54

Poprzedni wątek - Następny wątek

Alexander

Wiem, wiem, to zakrawa na nerwicę natręctw - kolejny phonostage.
No ale jak miałem nie spróbować nietypowej konstrukcji?!?
Blisko 23 lata temu Giorgio Pozzoli zaprojektował pre gramofonowe, które otrzymało sympatyczną nazwę inDiscreet właśnie.
Niby nic nadzwyczajnego, bo klasycznie na wejściu wzmacniacz różnicowy na tranzystorach z niewielkim sprzężeniem zwrotnym, za nim korekcja RIAA i kolejny różnicowy ze sprzężeniem i wtórnik na wyjściu. Normalka? No niby tak gdyby nie jeden drobiazg  -  sprzężenie zwrotne na drugim stopniu i co gorsza dodatnie. Co w tym dziwnego? No bo dodatnie sprzężenia stosuje się w konstruowaniu oscylatorów, a nie preampów. No co jest?  To ma grać, a nie się wzbudzać. No to jak miałem nie spróbować....
I do tego zasilanie podwójne i asymetryczne. +27V/-9V. Po cyferkach już widać, że najprostszym rozwiązaniem byłoby użycie akumulatorków 9V. Ale to dla mięczaków - prawdziwi twardziele zamawiają trafa z dwoma odczepami na różne napięcia i szarpią się z ustabilizowaniem tego na pożądanych wartościach.
Skoro Włoch projektował pre,  to Włoch - kolega Scafas z komuny diyaudio - zrobił płytkę do projektu. 20 lat leżała w szufladzie.
Projekt jest niekomercyjnym, otwartym, czyli chętni miłośnicy spawu - róbta. Zrobiłem.

Alexander

Schemat dla ciekawskich

Alexander

Części zamówione dawno, dawno temu po odkurzeniu wylądowały na pcb

Alexander

I w coś toto trzeba zapuszkować, Hammond się nada i łatwo się te odlewy ciśnieniowe obrabia.

Alexander

Jeszcze ćwiczebne uruchomienie ze źródłem, po sprawdzeniu poprawności montażu, pomierzeniu napięć itd
Wydało dźwięk, więc instalujemy pre, trafo, podłączamy pstryczek włącznika i zamykamy puszkę. Gotowe.

sheykk

Alexander czytam i widzę iż audio pracowitość jest w fazie wzrostu. Gratulacje. 

Alexander

Dziękuję, korzystam nim faza wzrostu przejdzie w niemoc.

Słucham właśnie nieDyskretnego i dochodzę do wniosku, że zbudowałem nie phonostage tylko interpreter muzyki zapisanej na płytach.
Generuje fantastyczną przestrzeń i ma najciekawszy bas jaki ostatnio słyszałem.
Natomiast szczegółowość...przedstawia po swojemu, niczego nie brakuje, ale Nagra, czy Pearl3 to nie jest. I wcale nie musi. No gra po swojemu. Dynamika jest jego mocną stroną. Bardzo mocną.

ahaja

Trza by rzucić uchem ... niech tylko moskal odpuści u mnie na północy ...

Nadam odpowiednie sygnały dymne w razie czego z wiadomym hasłem. ;-)

wiki

Ciekawe urządzenie... inne zasilanie niż zwykle...
Aż chciałoby się robić...
Ale mam brak gramofonu...☹️

U mnie, dla odmiany, bezwład konstrukcyjny... nic nie robię...
Awaria mojego transportu Sony mnie dobija...

A jakby co, to świetnie, że prezentujesz...!
Zachęca to do własnego działania...🙂
Kolumny JBL, transport CD, przetwornik (dac), TVC Luxman, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC SX-911, Kenwood Model 600, transport CD Kenwood, przetwornik (dac), Lite przedwzmacniacz lampowy
Kable - własna produkcja. Miedź OCC, bawełna.

wiki

Ten uchwyt do płytek, ciekawie wygląda...
Gdzie można takie coś kupić?
Kolumny JBL, transport CD, przetwornik (dac), TVC Luxman, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC SX-911, Kenwood Model 600, transport CD Kenwood, przetwornik (dac), Lite przedwzmacniacz lampowy
Kable - własna produkcja. Miedź OCC, bawełna.

Alexander

Wiki nie zwalaj na awarię transportu, tylko buduj!

Uchwyt do pcb jest bardzo praktyczny, ma regulację szerokości chwytanych płytek i umożliwia pochylanie i obracanie zamocowanych w nim płytek co mocno ułatwia montaż. Kupowałem dość dawno w TME chyba.