iFi Go Max - moduł BT do słuchawek IEM

Zaczęty przez frywolny trucht, Luty 16, 2026, 16:01

Poprzedni wątek - Następny wątek

frywolny trucht

AI: iFi Audio (często skracane do iFi) to renomowany, brytyjski producent wysokiej jakości sprzętu audio, działający od 2012 roku z siedzibą w Southport. Firma specjalizuje się w kompaktowych przetwornikach cyfrowo-analogowych (DAC), wzmacniaczach słuchawkowych oraz akcesoriach do poprawy dźwięku, oferując audiofilską jakość w konkurencyjnych cenach.

Miła odmiana w zalewie produktów chińskich, że ktoś próbuje jeszcze nadążać na starym kontynencie.
Posiadam wzmacniacz słuchawkowy iFi Go Blu i bardzo sobie cenię, a teraz coś co z założenia jest bez sensu. Czyli wydaję bez sensu kasę, na coś co próbuje dogonić jakość połączenia kablowego poprzez połączenie BT i tysiąc kodeków, srodeków, które za rok będą przestarzałe jak i ten cały technologiczny stuff.

Ogólnie na zdjęciach moduł wyglądał na wielki, pomyślałem, że na ulicę nie wyjdę, bo mnie zwiną do czubków, ale ponieważ i tak nie planowałem z tym chadzać po ulicach, chwila słabości i mam.

Zakup w Q21.  2 tys pln.

https://ifiaudio.pl/go-pod-max/

ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75
ZESTAW 2: Dual 1019 z AT 95E, Marantz 2216, Marantz 5220, Jamo Concert C 93

frywolny trucht

Oprócz gabarytów iFi wyróżnia od chińskich produkcji ilość kodeków. Tak tylko przeglądając na papierze to mi się pierwsze rzuciło w oczy. Chińskie KZ i KBear albo poprzestają na podstawowym kodeku SBC, ewentualnie występuje z AAC i apt X w najdroższym module KZ AZ20. Szału nie ma.
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75

frywolny trucht

Oczywiście cena je najbardziej różni. Podstawowe modele KZ i KBear to okolice 100 zł, a KZ AZ20 - 500 zł.

Unboxing. Podświetlane etui! Marian, tu jest jakby luksusowo ( i nieporęcznie, wielka ta szkatuła jak stodoła)

frywolny trucht

W pudełku jest zapasowa para pałąków pod standard słuchawek 2 PIN. Standardowo założono na adapter pałąk z MMCX.

Obudowa adaptera jest metalowa, w kolorze szampańskim. Czuć prestiż, którego zdjęcia nie oddają.

frywolny trucht

Mroźna aura dziś, a paczka spędziła parę godzin w zimnym paczkomacie. Po odczekaniu pierwsze odpalenie bez czytania instrukcji. Miły głosik damski informuje, że odpala LDAC. Udało się. Nie wiem co do czego służy, ale gra i nawet jest stereo  uśmiechniety

Pałąk standardowo taki ledwie, ledwie sięgający za ucho. odległość pokazuję czerwoną linią. Zwyczajowo ten odcinek u różnych producentów jest dla mnie za krótki. Mam chyba słoniowe ucho.
Taka przejściówka załatwia problem:

frywolny trucht

Ewidentnie mam słoniowe ucho. Audiofilskie  łapacze fal dźwiękowych, znaczy się. Na zdjęciu model ma taki luz, że arbuza tam się da włożyć.

frywolny trucht

Poznęcam się trochę nad wami. O module opowie sztuczna inteligencja. Trzeba przełączyć na polską ścieżkę dźwiękową. Zapraszam  diabełek

frywolny trucht

Pozycja 1 wskazuje diodkę oznaczającą status pracy urządzenia, a nie coś co wyglądało jak dodatkowe przyciski. Przyciskami funkcyjnymi ( dotykowymi) są tylko te z numerem 2. Czyli zamiast 4 przycisków mamy dwa. Po jednym na słuchawce. Dobrze i źle. Źle bo znowu trzeba się uczyć sekwencji, żeby wywołać jakąś funkcję. Dobrze, bo to co jest numerem 1 oznaczone jest tak głęboko za uchem, że i tak nie do użytku.

Miło, że da się zrobić głośniej/ciszej. Tanie chińskie odpowiedniki nie potrafią.

p.s. Etui, a raczej skrzynię da się ładować bezprzewodowo.
Podświetlenie w skrzyni ma zabijać zarazki. WOW! Nie, żebym potrzebował, ale robi wrażenie. Ze wszystkich rzeczy jakie chętnie bym widział dostałem taką, o której bym nie pomyślał. Gdyby np na etui wzorem tanich modeli  TWS od JBL był ekranik z możliwością  korekcji dźwięku, ale nie! Dostałem lampkę pożerającą mikroby. Spoko.

frywolny trucht

Łapcie skalę  szok

Od lewej skrzynia umarlaka, słuchawki TWS od Technicsa, player OILSKY G88 i moduł BT KZ AZ20, czyli odpowiednik skrzyni umarlaka. Na samej górze gościnnie kablowe słuchawki IEM firmy KZ.

frywolny trucht

Aplikacja na telefon. Jest. Tyle o niej można powiedzieć. Ciekawy wybór języków. Nie, żeby oczekiwał zaraz polskiego.

frywolny trucht

Bieda z nędzą. Rozczarowujące.

frywolny trucht

Tak sobie wyobrażam wzorową aplikację pozwalającą na zabawę dźwiękiem:

https://audiomaniacy.pl/index.php/topic,4662.0.html

Skoro już zainstalowałem aplikację, czyli przysiadłem na telefonie, to puściłem na nim muzykę ze Spotify lossless i wygląda, że jest naprawdę grubiutko. Tak na pierwszy rzut ucha- jak one trzymają za ryj słuchawki, jak nad nimi panują. Robi wrażenie. Czy to są te same skoki dynamiki, które te same słuchawki oddają przez kabel na DAP, mam wątpliwości, ale odjazd w dynamice od TWS jakie tu prezentowałem jest znaczący. Posłucham, to tylko pierwsze wrażenia.

frywolny trucht

Jeśli chodzi o jakość dźwięku zdecydowanie wymiata. Jak trzeba czaruje, jak trzeba poda dynamikę niedostępną słuchawkom TWS, które miałem okazję dotąd słyszeć. Zasięg zależy od nadajnika źródła, w telefonie jest największy, spokojnie działa dwa pomieszczenia dalej ( dwie ściany działowe 12 cm pełne), odtwarzacze DAP słabiej. Najsłabiej OILSKY G88. Wypadałoby nie opuszczać pomieszczenia. Ciekawe, że zakrycie dłońmi słuchawek z Go Max przerywa dźwięk. To chyba najszybszy sposób na porównanie mocy nadajnika w źródle. Bawiąc się dłońmi w zasłanianie ucha.
Wczoraj moduł sfiksował w czasie tych zabaw. Zaczął ściszać się przed komunikatem kobiety, która określała rodzaj kodeka. W kółko pieprzyła: "AAC". Trzeba było powyłączać moduły BT w urządzeniach, Dla pewności wszystko powyłączałem, jeden zrestartowałem, moduł też i było OK.
Dziś natomiast moduł grając z DAP wszedł w jakiś dialog i wyłączał mi co kilkanaście sekund odtwarzanie filmu na YT. 15 sekund- pauza- włączam- 15 sekund- pauza. Taka zabawa. Wyłączyłem moduł i usterka naprawiona. Także lubi nabroić, trzeba trzymać higienę połączeń BT

Poza tym same plusy, poza ciągle ceną. 2 tys zł wydaje się sporo. Z drugiej strony to są dwa moduły DAC, cenowo ustrojstwo startowało od 3500 zł, więc może okazja? Nie wiem. Poza tym- na zdjęciach wydaje się wielkie, ale jest dość małe, świetnie wykonane, dotykowe przyciski działają dobrze, można ściszać i robić głośniej, poza oczywistościami jak pauza, play, przewijanie. Jest aplikacja na komórkę, taka dość symboliczna w funkcjonalności, ale jest. O suwaczkowym korektorze dźwięku, predefiniowanych charakterystykach w stylu JAZZ, ROCK itp- zapomnijcie.

Poza tym, słuchałem poprzez gada do rana. Szkoda było iść spać.