DAP Player iBasso DX 180

Zaczęty przez frywolny trucht, Luty 24, 2026, 21:16

Poprzedni wątek - Następny wątek

frywolny trucht

Pierwsze wrażenia po rozpakowaniu:

1. Cudownie, że pokrętło jest umieszczone tak, że można używać przycisków jedną ręką (prawą). Miło, że pokrętło jest też  przyciskiem. Dużo bardziej intuicyjne niż szukanie osobnego przycisku na obudowie.

2. Mniejszy jak Hiby R6, większy jak OILSKY G88

3. Wszyscy się podniecają, że ma wymienną baterię. Nie wiem czym się to je, więc ja się jeszcze nie podniecam.

4. iBasso nie ma bass-u. Bez przesady, ale wyjściowo dźwięk nie przykuwa uwagi. Jest trochę do pogmerania, ale dużo mniej niż w HIBY, natomiast wyjściowo dla mnie dźwięk z OILSKY jest atrakcyjniejszy. Schodzi niżej, trochę krzywa Harmana daje znać o sobie, bo iBasso tak bardziej średnica, ze skłonnością do przesunięcia na górę pasma. Co kto lubi. Ja wolę OILSKY. Jak dla mnie OILSKY jest w ogóle zayebisty dźwiękowo, trochę przycina software jak się da do pieca, ale być może cena to rekompensuje?  iBasso ma mniej wyjść, mniej ustawień jak HIBY, ma lepszy ekran, a przede wszystkim pokrętło w dobrym miejscu.

Wykonanie wszystkich trzech DAP-ów jest zegarmistrzowskie. Nie ma lipy.
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75
ZESTAW 2: Dual 1019 z AT 95E, Marantz 2216, Marantz 5220, Jamo Concert C 93

frywolny trucht

"Krzywa Harmana (Harman Target Curve) to opracowany przez firmę Harman International wzorzec charakterystyki częstotliwościowej dla słuchawek, zaprojektowany w celu odwzorowania brzmienia wysokiej jakości głośników w idealnie wygłuszonym pomieszczeniu. Opiera się na badaniach preferencji słuchaczy, charakteryzując się podbiciem niskich tonów oraz specyficznym ukształtowaniem średnich i wysokich częstotliwości, aby zapewnić dźwięk uznawany za najbardziej naturalny i przyjemny dla większości użytkowników.
Kluczowe aspekty krzywej Harmana:
Cel: Stworzenie brzmienia, które jest odbierane przez większość (ok. 60% populacji) jako "dobre" i zrównoważone.
Charakterystyka: W porównaniu do teoretycznie płaskiego brzmienia, krzywa Harmana cechuje się wyraźniejszym, głębszym basem oraz wyeksponowanymi wyższymi tonami.
Geneza: Opracowana przez dr. Seana Olive'a i zespół Harmana w celu znalezienia standardu dla słuchawek, który eliminuje wrażenie "płaskiego" lub nienaturalnego dźwięku."

Na moje ucho iBasso jest nieco na bakier z tą krzywą. Może tylko takie pierwsze wrażenie.
W załączniku instrukcja obsługi urządzenia ze strony producenta.
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75

frywolny trucht

W opakowaniu znajdziemy DAP, etui silikonowe, kabel USB, folie ochronne, instrukcję i to wszystko.

frywolny trucht

A wszystko to za całkiem rozsądne pieniądze.  2000 złotych w polskim sklepie, z polską gwarancją.
Acha, system operacyjny Android 13, w którym można sobie doinstalować aplikacje, model odtwarzacza jest poprawioną wersją 2025.

frywolny trucht

Dziwny jest ten "zadzior". Kształt, o który można zaczepić urządzenie. Nie rozumiem intencji. Tak jak nie rozumiem dlaczego gniazda słuchawkowe są od dołu w iBasso i HIBY. W OILSKY są od góry i wydaje się to bardziej ergonomiczne. Np leżę w łóżku, patrzę na wyświetlacz i chciałbym odtwarzacz oprzeć na brzuszku. Taka sytuacja. Jak wtyk jest w dół to opieram o kabel. Nie wiem, może są ważniejsze powody, gdy to się lepiej sprawdza.

frywolny trucht

Z instrukcji:

"Wskazówki dotyczące wygrzewania
Czas wygrzewania wynosi zazwyczaj od 100 do 200 godzin i nie musi być ciągły. Można wyłączyć odtwarzacz i
kontynuować wygrzewanie po kilku dniach. Można też po prostu słuchać
i cieszyć się muzyką, podczas gdy odtwarzacz przechodzi przez ten proces.
Aby wygrzać odtwarzacz, wymagane jest obciążenie, a wszystko, czego potrzeba, to
zestaw odsłuchów dokanałowych (IEM) lub słuchawki odtwarzane z normalną głośnością. Celem wygrzewania jest pomoc w uformowaniu nowych
kondensatorów i innych elementów."

frywolny trucht

Porównanie gabarytów. Od lewej HIBY R6 III, w środku iBasso DX180 i z prawej OILSKY G88. Wyraźnie widać, że ekran iBasso jest najciemniejszy. Jak świeci ma najwiekszą rozpiętość tonalną. Jakby dla kogoś było ważne oglądanie filmów na urządzeniu do wyczynowego słuchania muzyki  diabełek
Gabarytowo największy jest HIBY, ale nie przekłada się to na wielkośc ekranu, bo ma większe ramki jak iBasso. HIBY daje najwięcej możliwości z punktu widzenia użytkownika. Dużo gniazd, dużo ustawień dźwięku. W tym zbiorze- bezkonkurencyjny.
Wszystkie trzy pozwalają poszerzyć przestrzeń dyskową o pamięć karty micro SD

frywolny trucht

Od początku dźwięk iBasso mi podpadał. Nie wiem czy już się wygrzał, czy nie, wiem co mi w nim najbardziej przeszkadza. Swego rodzaju nieobecność, którą za chwilę spróbuję wyjaśnić, a nade wszystko szukanie okazji by wypchnąć na pierwszy plan wysoką średnicę. Bardzo mnie ta maniera strojenia irytuje, ale rozumiem, że komuś może się podobać, albo ktoś może szukać czegoś takiego. Ten zabieg preferuje pewien rodzaj muzyki i jak ktoś wie czego szuka, to tutaj znajdzie na 100%.
Gorzej, że dochodzi ta nieobecność. Jakby grali w pokoju obok. P oprzełożeniu słuchawek, tych samych słuchawek, do OILSKY jest wrażenie, że zespół gra 2m przed tobą, a wokalistka siedzi na kolanach. Że granie na pysk nie ma nic wspólnego z wyrafinowaniem? Być może, ale więcej słychać z takiej obecności. Skoki dynamiki są namacalne, a ciche elementy, które utknęłyby w drugim pokoju i do nas nie dotarły są tutaj podane na tacy. Pod sam nos.

Z mojego punktu widzenia iBasso rżnie audiofilskie, wyrafinowane urządzenie, ale też w wąskim zakresie muzyki, a OILSKY to taki trochę rozwydrzony chamek, ale wolę go o wiele bardziej.

I niewiele jestem w stanie wydusić więcej z iBasso z poziomu doboru filtrów, musiałbym sięgnąć po chamską, suwaczkową korekcję z poziomu aplikacji do odtwarzania. Nie chcę tego robić.

Tego typu różnice będą oczywiście sprawiać, że inne modele słuchawek będą się sprawdzały lepiej lub gorzej z którymś z nich. Np słuchawki KZ ZSN Pro 2, które grają ostrą V i są agresywne dynamicznie powinny ożywić iBasso, a podobnie agresywny do nich player jak OILSKY powinien dać efekt do porzygu...

Porzygu nie ma, czasem sybilanty, nadal jest wspaniale. No i numer zadziała tylko z "ostrymi" słuchawkami. Jak kupiliście jakieś droższe, naturalne w przekazie- umarł w butach z iBasso.
Tak to widzę na dziś.

frywolny trucht

Kolejny kamyczek do ogródka. Zasięg BT. Łatwo o zakłócenia. Wystarczy być niecały metr od playera, zasłonić uszy dłoniami i już zaczynają się zakłócenia. Prawa słuchawka w ogóle lubi zamilknąć, a lewa przerywa, albo odwrotnie w zależnosci od obrócenia głowy względem odtwarzacza. Sprawdziłem na dwóch rodzajach modułów BT, tj iFi Go Max i KZ AZ20, o bardzo różnych parametrach przesyłu, a zachowanie jest to samo. Czyli problemem jest słabujący nadajnik BT w DX180.

Niestety brzydka dla mnie wypchnięcia górnej średnicy nadal występuje, za to mam wrażenie, że na obu modułach jest lepsza stereofonia niż po kablu. Ciekawe, to takie wrażenie z pamięci, jak wymyslę jak to sprawdzić w locie- opiszę. Jeden moduł gra po LDAC w 32 bitach, drugi APTX w 16 bitach.

No i nie odkryłem procedury wykonania zrzutu ekranu. Muszę robić zdjęcia.
Na przykładzie Go Max pokaże co można zweryfikować z poziomu iBasso DX180:

frywolny trucht

Teraz będzie ciekawie. Odtwarzacz ma swoją aplikację do odtwarzania muzyki. Że sobie zgrywamy do pamięci wewnętrznej czy zewnętrznej pliki i słuchamy off line za jego pomocą. Zapuściłem płytę 128 kbps, 16 bit i coś mnie tknęło. A co tu tak sympatycznie i nieirytująco, ha? Puściłem te same fragmenty ze Spotify ( dotąd słuchałem tylko ze Spotify lossless) i Mp3 nie ma maniery podbicia na środku. Zero korekcji dźwięku z poziomu aplikacji, te same ustawienia systemowe.

Zastanawiałem się wczoraj skąd te pochlebne opinie o iBasso, a ja żyć nie mogę? Najwyraźniej słuchali po kablu swoich plików poprzez zaimplementowany Mango Player. Proste.

frywolny trucht

Sprawdziłem na szybko jak jest na OILSKY G88 i nie ma takich komedii. Ten sam kawałek ze Spotify i aplikacji ( ten sam plik Mp3) brzmią niemal identycznie. Są drobne różnice, ale to granie z jednej parafii. Co się odpierniczyło w iBasso nie mam pojęcia. Ustawienia jakościowe na wszystkich urządzeniach w Spotify mam identyczne.

frywolny trucht

Przez BT też się da. Zasięgowo nadajnik BT jest trochę słabszy jak w HIBY, a mocniejszy jak w OILSKY. iFi Go Max wymiatają. 2 tysiące zł odtwarzacz, dwa tysiące złotych moduł BT i 120 zł słuchawki KBear KB02. Jest dziwnie ułożony budżet. Trochę jakby w stacjonarnym systemie przeznaczyć ułamek budżetu na kolumny  uśmiechniety  Ale gra- jak na moje ucho- kosmicznie.

frywolny trucht

Im dłużej słucham tego playera tym bardziej jestem przekonany, że jest to odtwarzacz do słuchania plików off line. Zgrywamy sobie do pamięci pliki i słuchamy w Mango Player. Słuchawki o mocnej charakterystyce V i gra to naprawdę obłędnie. Czysto, dynamicznie, obecnie- blisko, ale z dużą przestrzenią. Bardzo atrakcyjnie. Bez grzebania w dość mizernych ustawieniach systemowych, bez grzebania w korektorze Mango Player.

frywolny trucht

Na dziś nie ma żadnej aktualizacji oprogramowania. Youtube ma taką samą przypadłość dźwiękową jak Spotify. Dzieją się rzeczy dziwne, powyciskane miejscowo na średnicy częstotliwości. Wokale brzmią nosowo. Korekcja dźwięku z poziomu Spotify daje efekty dramatyczne. Lepiej tego nie dotykać. Odtwarzacz ma skromną ilość możliwości do gmerania w ustawieniu dźwięku. Przy HIBY można powiedzieć, że nie ma nic sensownego.

Na plus- elektronika jest na tyle mocna, że na YT da się oglądać teledyski.
W ogólnym rozrachunku trzy razy tańszy OILSKY zagra na Spotify dużo lepiej. On ma swoje za uszami, ale jeśli chodzi o jakość dźwięku jest wyraźnie lepszy.