Słuchawki IEM HiBy Yacht10

Zaczęty przez frywolny trucht, Luty 25, 2026, 19:49

Poprzedni wątek - Następny wątek

frywolny trucht

Mam odtwarzacz HIBY. Byłem ciekawy jak będą ze sobą rozmawiały produkty tej samej firmy. Może jakaś magiczna synergia?

Na Amazon.pl za cenę 638 zł nabyte. Zabawne, że malunie słuchawki, które firma KZ sprzedaje w opakowaniach trochę większych jak pudełko zapałek, tutaj dostało opakowanie wielkości solidnego odtwarzacza. No ciekawy rozmach i dość kontrowersyjne wzornictwo. Firma ewidentnie lubi cos odwalić.
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75
ZESTAW 2: Dual 1019 z AT 95E, Marantz 2216, Marantz 5220, Jamo Concert C 93

frywolny trucht

Podejrzanie płaska krzywa w zakresie słyszalnym jak na to co słyszę. Ale to pierwsze minuty, godziny.
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75

frywolny trucht

Wykonanie słuchawek znakomite. Magiczna kolorystyka, magiczne kształty, magiczne otwory wentylacyjne, aluminiowy odlew obudowy coś tam waży i to jest przyjemne. Przewód z tych cieńszych, przekręcane wtyki 3,5 i 4,4 plus przejściówka USB-C ( zakładam, że z DAC). Kątowe wtyki nie są czymś niezwykłym, ale w takiej formie pierwsze widzę. Prestiżowe etui jak portfel.

frywolny trucht

Na zdjęciach słuchawki wyglądają dziwnie i tanio, ale w rękach zdecydowanie nie. Futuryzm? Cyberpunk?

frywolny trucht

Puscifer jak najbardziej pasuje  diabełek

frywolny trucht

Że Hiby lubi odwalić, proszę bardzo. Są i słuchawki pasujące do tego playera.

frywolny trucht

Słuchawki z tych głośniejszych i chyba jednak coś jest na rzeczy w wykresie. One są agresywne średnicą, przy słabszych realizacjach i łomocie, robi się bałaganiarsko. Grają sobie w szufladzie odkąd je rozpakowałem, więc powinny się już układać, a tu nic.

A few minutes later: Trochę dziwnie segregują utwory, które służą mi do oceny słuchawek. Jedne grają zwyczajnie słabo, bałaganiarsko na średnicy, a inne, bardziej wokalne, kameralne- wręcz przeciwnie- przekonująco, naturalnie, soczyście. Zwyczajnie jak z drogich słuchawek.
Gram na fabrycznym przewodzie i dołączonych gumkach silikonowych. Nie wyglądają jakoś profesjonalnie, może to w nich jest problem?

frywolny trucht

Przetestowałem słuchawki z różnymi kablami i gumkami i najlepiej mi brzmią na fabrycznie dołączonych. Z gumkami, które mają szerszy otwór pojawia się trochę za dużo średnicy i wtedy wykres z wyżej ma sens. W sensie- w moim odczuciu jest prawdziwy. Poszczególne zakresy występują, są atrakcyjne, ale dołek jak w krzywej Harmana jako całość charakteru-jest dla mnie atrakcyjniejszy. Przykre. Słuchawki, które grają równo są dla mniej nie do końca atrakcyjne.
Słuchawki są bardzo spontaniczne dynamicznie i tonalnie. Należą do tych głośniejszych i nie boją się głośno grać. Do kruszenia bębenków idealne. Jako prezent dziecku nie polecam.

DAP tej firmy gra też bardzo równo, teraz pisząc to to, właśnie słucham na nim i chyba tutaj widzę problem. Zdaje się, że i Fiio i na pewno Oilsky dla fanów krzywej Harmana dadzą lepszy efekt.