Dobre słuchawki dokanałowe.

Zaczęty przez frywolny trucht, Październik 19, 2025, 18:24

Poprzedni wątek - Następny wątek

frywolny trucht

Cóż więc się dzieje? Dźwięk z Technicsa ma inaczej rozłożone punkty zainteresowania. Niby stara się być wyrównany, ale w sumie niepotrzebnie pompuje tak bardzo basem, jest ciszej, mniej dynamicznie, a przede wszystkim dużo mniej składowych nagrania słychać. KBEAR są dużo bardziej spontaniczne, mocno przeczesują tony wysokie, basu wydaje się mniej, ale potrafi łupnąć i w sposób dużo bardziej naturalny.

Zabawa zaczyna się gdy odpalimy aplikację Technicsa na smartfona i zaczniemy w niej gmerać. Zapewne uzyskamy podobny dźwięk, o atrakcyjnej formule i możemy się zastanawiać, że o, a ja wolę dźwięk z Technicsa, bardziej mi się podoba. Wtedy możemy przejść do kolejnego etapu: który przekaz jest bliższy prawdy? Przyjemność czy prawda?

Żeby nie było za różowo- moduł KZ AZ15 ma coś tam za uszami ( nomen omen). Za każdym razem po odpaleniu musimy kliknąć trzy razy prawy przycisk ( na prawym pałąku) by moduł przeszedł w tryb High, następnie trzy razy lewy, by przełączyć tryb game/normal. Któryś z nich gra wyraźnie lepiej. Nie wiem, który, bo gadaczka nie mówi kiedy jest który. Na dokładkę jak się wiercimy, kręcimy moduł potrafi na chwilę potrafi popyrkać, że coś nie halo z połączeniem.  Trochę to dziwnie wygląda, bo tak na wprost oddalanie się ładnie znosi, a człowiek ma blisko odbiornik od nadajnika, zasłoni ręką, obróci głowę i potrafi pyrknąć. Wspominam w kategoriach rzadkiego zdziwienia, ale jakby to miało kogoś irytować nowszy model KZ AZ20 jest niewzruszony. Jak dotąd. Tyle, że droższy.

p.s. Mam jeszcze problem z łączeniem tego z laptopem. Androidy raczej OK, Windows mi coś opór stawia. Będę walczył.
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75
ZESTAW 2: Dual 1019 z AT 95E, Marantz 2216, Marantz 5220, Jamo Concert C 93

frywolny trucht

Złoty, a skromny  uśmiechniety  Dobra, trochę za dużo tych kolorków. Za festyniarsko. Oto słuchawki z innym modułem firmy KZ

Na tym zdjęciu brakuje przejściówki/ przedłużacza PIN 2. Na zdjęciu wcześniejszym jest biały, mleczny, ale są też czarne.  Przejściówka zwiększa nam " oplot" ucha. Przydatne jak mamy wielkie uszy słonia, oraz niweluje problem ukrytego gniazda 2 PIN w słuchawkach KBEAR.
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75

frywolny trucht

I obrazki dla łatwiejszego ogarnięcia na czym polega zabawa w zamianę przewodowych słuchawek IEM w słuchawki bezprzewodowe:

frywolny trucht

Film ciekawy, przybliżający zagadnienie, którego nie unikniemy kupując słuchawki douszne. Wszędzie gdzie się da powtarzam, że dobór wkładki dousznej ma większy wpływ na jakość dźwięku niż sama jakość przetworników w słuchawce. Bo co ci z drogich słuchawek jak założyłeś np za duże wkładki i słuchawki siedzą nie tam gdzie przewidział producent? Dupa będzie, a nie dźwięk. Gumki/ wkładki douszne są swego rodzaju korektorem dźwięku

W filmiku można uruchomić polską- niestety drewnianą ejajową- ściezkę dźwiękową.

frywolny trucht

5. Zmierzać ku połączeniu wtyk/ gniazdo 4,4mm. Modele słuchawek z takim wtykiem mówią- heloł, uderzamy piętro wyżej. Jeśli słuchawki nie mają fabrycznego wtyku 4,4 na załączonym do słuchawek fabrycznym przewodzie, nie jest wielkim problemem znaleźć jakiś upgrade z wtykiem 4,4mm.

Źródło. Oczywiście laptopy, komórki, tablety nie mają takich gniazd, ale one mają tak słabe moduły słuchawkowe, że jeśli planujesz grać wyczynowo, będziesz miał tzw. DAP, a te zwykle mają zbalansowane gniazdo 4,4mm.

..........................................................................

To sie pomądrowałem, a teraz AI:

"DAP (Digital Audio Player) to przenośny odtwarzacz muzyczny wysokiej klasy, zaprojektowany specjalnie do wiernego odtwarzania plików audio, w tym formatów wysokiej rozdzielczości (Hi-Res, np. FLAC, DSD). W przeciwieństwie do smartfonów, DAP-y posiadają zaawansowane podzespoły, takie jak dedykowane przetworniki DAC i wzmacniacze, co zapewnia znacznie wyższą jakość dźwięku. "

"Wtyk 4,4 mm (znany jako Pentaconn) to nowoczesny, 5-stykowy (TRRRS) zbalansowany standard złącza audio typu jack, zaprojektowany przez Nippon DICS. Zapewnia wyższą jakość dźwięku, lepszą separację kanałów i mniejsze zakłócenia, służąc jako audiofilska alternatywa dla 4-pinowych złącz XLR lub 2,5 mm, często stosowana w sprzęcie Hi-Fi oraz odtwarzaczach Sony, FiiO czy iBasso.
Najważniejsze cechy wtyku 4,4 mm:
Konstrukcja Balanced (Zbalansowana): 5-stykowa konfiguracja (Tip-Ring-Ring-Ring-Sleeve) umożliwia niezależne przesyłanie sygnału (lewy+, lewy-, prawy+, prawy- oraz uziemienie), co eliminuje zakłócenia i zapewnia czystszy dźwięk.
Standard Pentaconn: Opracowany przez Nippon DICS w 2015 r. i standaryzowany jako JEITA RC-8141C.
Zastosowanie: Głównie w zaawansowanych przenośnych odtwarzaczach audio (DAP), wzmacniaczach słuchawkowych i słuchawkach klasy premium.
Zalety: Wytrzymałość, mniejszy rozmiar niż 6,35 mm, a lepsza stabilność i jakość niż małe wtyki 2,5 mm/3,5 mm."

frywolny trucht

Jeżeli ktoś musi mieć 3,5mm, a szkoda mu czasu na przekładanie przewodu z wtykiem 4,4mm to jest zgniły kompromis. Trudno polecić, bo każde dodatkowe połączenie w audiofilskim świecie to zło, ale ten przewód mam i nie dopadłem go na degradacji sygnału. Jeszcze. Można w nim natomiast łatwo zdjąć i założyć inny wtyk.

Nie polecam, ale jak ktoś musi...

frywolny trucht

Przyszły dziś drugie słuchawki i drugi kabel do bezpośredniego porówania jak gra zestaw zupełnie nowy i taki co już pograł ze 20h, albo i więcej. Dokładnie ten sam model słuchawek i przewodu. Wszystko prosto z Shenzhen. Z delty Rzeki Perłowej

Ciekawostka za Wikipedią: "Na początku 2019 roku Shenzhen posiadało 13 026 600 mieszkańców[10], a w 2020 liczba mieszkańców wniosła 17 560 000."

Strach się bać ile teraz wynosi populacja. Na zdjęciu oba zestawy, do nowego przyczepiłem plasterek, ale po zapachu kabla da się rozpoznać, które nowe. To jest taki nieprzyjemny zapach i uczucie jak wtedy gdy jeździcie samochodem z welurowymi dywanikami i któregoś pięknego dnia dochodzicie do wniosku, że potrzebujecie dywaników gumowych. Wyjmujecie je z worka, takie świeże i nieużywane i w kabinie roztacza się wspaniała, niemal wiosenna, aura  szok .

Będzie różnica w graniu, czy nie będzie? Będę musiał ślęczeć godzinami, wsłuchując się w niuanse, czy przywali jak młotkiem w łeb? Szybko i boleśnie.

frywolny trucht

Przedmiotem eksperymentu są słuchawki KZ-ZSN Pro 2 z fabrycznie nałożonymi gumkami ( wkładkami dousznymi). Słuchawka składa się z głośnika dynamicznego średnio-niskotonowego i wysokotonowego przetwornika armaturowego. Przewód to QKZ T1, miedziany, posrebrzany.

I cóż się wydarzyło? Nowy zestaw gra dźwiękiem bezpiecznie ulokowanym wokół średnicy. Wyższej średnicy. "Stary" zestaw zdecydowanie chętniej zapuszcza się na skraje pasma, jest dużo swobodniej i dynamiczniej. Nie trzeba długich sesji. 5 minut i wszystko jest jasne.
Pytanie czy winę ponosi także przewód? To, że głośnik dynamiczny ma zawieszenie, które potrzebuje trochę czasu, by się rozruszać, jest raczej wiedzą powszechną. Natomiast z tego co czytałem przetworniki armaturowe są raczej nieczułe na proces "wygrzewania". Tymczasem z górnych partiach słuchawki nowe grają bardzo zachowawczo. Trochę dziwne.

Mam jeszcze jeden, taki sam, nowy przewód. Czyli mam jeden, który grał ileś tam godzin i dwa zupełnie nowe. Coś wymyślę, jakiś fikołek, żeby sprawdzić czy przewód nowy gra inaczej. Jedno jest pewne. Czas ma zbawienny wpływ na roztaczający się zapach.

frywolny trucht

Chińczycy doprowadzili formowanie gumek do uszu do poziomu sztuki użytkowej. Jeśli uważacie, że kupujecie drogie słuchawki dokanałowe, więc producent przemyślał wszystko od początku do końca, to może się okazać, że zewnętrzny producent mógł przemyśleć lepiej. Tak jest w przypadku przewodów, tak jest w przypadku wkładek dousznych.

To będzie chyba ich Mercedes gumkowy, silikonowy. Oba typy dają inny dźwięk, naprawdę zaskakujące w jak wielkim zakresie.

frywolny trucht

Słuchawkami, które poszły na pierwszą linię w zabawie "zmiana gumek" są  HIBY Yacht 10. Do spółki z najlepszym, najbardziej funkcjonalnym uwalniaczem od kabli, modułem iFi Go Max, tworzą teraz zespół dający naprawdę wyrafinowany dźwięk. Niestety taki zestaw kosztuje już "drobne" ok. 2700 zł więc to musi grać. Nie ma wyjścia  diabełek  Słuchawki i moduł są opisane w tym dziale, w osobnych wątkach.

Zdjęcia. Czujecie ten chłodny w dotyku metal?

frywolny trucht

Zatyczki do gniazd. Bardzo przydatne, gdy DAP pracuje w kieszeni. Tam się zawsze jakieś glony zbierają. Zatyczki pasują idealnie do gniazd 3,5mm, 4,4mm i USB-C. Niestety nie mają smyczy, żeby się trzymały przy gnieździe, więc pewnie przy częstym "odtykaniu" pogubią się.

frywolny trucht

Jeden komplet jest do 2,5mm, ale ja takiego nie mam w żadnym DAP-ie. Zatyczki wchodzą lekko na wcisk, więc same nie powypadają.

frywolny trucht

Wbijam w biegu. Nie pamiętam czy o tym pisałem, ale rzecz jest na tyle istotna, że warto powtarzać wielokrotnie.

Każdym słuchawkom trzeba dać szansę pograć przynajmniej te 20 godzin. Posłuchać jak grały na początku i założyć po 20 h. Często to będzie szok. To co było kolejnym gratem do wyrzucenia może się okazać całkiem wyrafinowanym modelem. W przypadku wieloprzetwornikowych modeli może nastąpić uzupełnienie dziur między poszczególnymi pasmami, w przypadku jednoprzetwornikowych będzie efekt większej swobody na poszczególnych pasmach.

Do tego kabel. Kabel jest bardzo ważny. Teraz wszyscy głusi, którym kable grają tak samo nadstawiają głuchych uszu  uśmiechniety  Niespodzianka. Posłużę się przewodami dołączanymi do słuchawek KZ. Oprócz bycia cienkimi, wiotkimi mają swój opatentowany pomysł na kształt wtyku przewodu. To jest bardzo zła geometria dla moich uszu. Zwyczajowo ustawia mi źle słuchawkę w uchu, co demoluje dźwięk. W skrajnych przypadkach słuchawki zwyczajnie wypadają jak model Terminator. Taka geometria jest zła ( dla moich uszu):

frywolny trucht

Taka jest super. Przewód innej firmy, gumki innej firmy, godziny grania i słuchawki Vader Pro, składające się z trzech przetworników dynamicznych na słuchawkę, zaczynają mieć jakiś sens. A na początku witał śmietnik.

frywolny trucht

Czyli kupując słuchawki IEM możemy założyć, że nie dostajemy gotowego, optymalnego dla nas produktu. Część producentów przewiduje, że ktoś może mieć uszy królicze, a inny słoniowe i dodaje różne gumki ( różna wielkości, geometria, materiał), czasem inne dyfuzory ( np Moondrop Kadenz o innej długości).
Pewnie mam nietypowe uszy, bo z reguły najlepiej mi pasują / grają elementy innych producentów.
W słuchawkach dokanałowych szalenie istotna jest geometria. Geometria obudowy słuchawki, geometria gumek ( wkładek dousznych), ale też przewodu. Można mieć w dupie skład miedzi zastosowanej w przewodzie, sposób zaplatania poszczególnych żył, ale geometria odcinka oplatającego ucho jest szalenie istotna. Odcinek ten, kończący się wtykiem, który wkładamy w słuchawkę jest usztywniony, co ma wspierać słuchawkę w uchu. Gorzej jak nasze ucho nie pasuje do zaproponowanego przez producenta założenia. I tak jest na zdjęciu poniżej. Słuchawki za tysiąc złotych. Srebrny-fabryczny- przewód jest dla mnie zły, dziwnie ustawia słuchawkę w uchu i ma to kolosalny wpływ na dźwięk. Obok przewód KBEAR Aureos, który inaczej ustawia słuchawkę w uchu. To daje zupełnie inny dźwięk, a słuchawka lepiej się trzyma w małżowinie.

Przygodę z IEM zacząłbym jednak od dopasowania gumek dousznych, ich wielkości, rodzaju materiału, geometrii ( różnych producentów) i poeksperymentowania z głębokością ich wciskania w ucho. Optymalnie jest jeśli obudowa słuchawki nie wisi w powietrzu, zaparta o gumkę z jednej strony i przewód z przeciwnej. Niech body słuchawki też ma swój udział. To poprawia dodatkowo szczelności docieranie hałasów z zewnątrz do ucha.

frywolny trucht

Po godzinach zabawy chciałbym zaproponować zestaw do tuningu słuchawek IEM. Wielokrotnie sugerowałem, że producenci mogą się mylić / oszczędzać w doborze gumek dousznych i przewodów.

Oto mój zestaw " na start". Taki punkt wyjścia do porównań z tym co dostarczył producent.

Przewód KBEAR AUREUS w wersji wtyku 4,4 mm- ok. 80 zł
Gumki TANGZU SONIC EARTIPS. ok. 30 zł. ( rozmiar small, medium lub large)

Co dostajemy? Dobrej jakości przewód, który się nie plącze, jest miły w dotyku szczególnie w obszarze wokółusznym, gdzie zawija się za małżowiną. Delikatna skóra, może się pojawić jakaś reakcja alergiczna, przytarcie plecionką taniego, chamskiego przewodu. Chyba wszystkie playery DAP mają wejście 4,4 mm, które daje lepszy dźwięk niż3,5 mm. Zwyczajowo sprzedawcy słuchawek załączają przewód z wtykiem 3,5 mm, który jest uniwersalny, ale... 4,4 bardziejszy. Widać w hierarchii słuchawek, że najtańsze modele ( jest ich najwięcej) mają przewód zakończony wtykiem 3,5. Mądrzejsze mają przejściówki 3,5 - 4,4, a te najambitniejsze nie mają w ogóle 3,5.

p.s. Jeżeli masz słuchawki z przewodem QDC, to w przypadku moich uszu musiałem stosować przedłużkę by lepiej usadowić słuchawkę w uchu. Sprawdza mi się też zamiana przewodu z QDC na 2PIN.

Do tego gumki z dobrego antyalergicznego silikonu, który dobrze siedzi w uchu. Jakieś magiczne, opatentowane kształty propagowania dźwięku- i to słychać.

Dźwięk? No gra inaczej po takim tuningu, gwarantuję  diabełek