Słuchawki - ale jakie ?

Zaczęty przez GregWatson, Czerwiec 05, 2014, 12:29

Poprzedni wątek - Następny wątek

marekw 76

Podobno te sklepy nie są oficjalnym dystrybutorem marki HiFi man i będzie problem z gwarancją.
Może ja jestem dziwny ale dla mnie oferta ze sklepu (-50 zl) za już używane, demonstracyjne słuchawki jest nie do przyjęcia. Nie mam w zwyczaju narzekać na sklepy ale trochę jestem zawiedziony. Miałem z nimi dogadane jakieś szczegóły a teraz: nie mamy więcej więc bierz Pan te co są i nie zawracaj Pan d...
W sumie to mogłem sobie kupić flaszkę na weekend zamiast od nich kupować bo musiałem jeszcze zainwestować w przelotkę na jack mały/duży i teraz za kuriera zapłacić.
A jakie Piotrze AKG masz na myśli?
stereo: Musical Fidelity M8XI, Pioneer PL50 ll + (aktualnie) AT-OC9ML/ll  + NUDAmini (MM/MC)
Lector CDP 7tl; Denon 3910; Teac V 5000; YB Audio Supreme.
K.D: Integra DRX5.4; Tonsil Siesta 5.0; Klipsch RP 1000sw

marekw 76

I jeszcze dziwny zwyczaj zaobserwowałem w sklepach. Towar jest na stronie, kupujesz a potem e-mail o braku dostępności?
I tak z tymi słuchawkami na stronach są lecz sklepy ich nie posiadają...
A gdyby budżet zwiększyć do 1000 będzie coś?
stereo: Musical Fidelity M8XI, Pioneer PL50 ll + (aktualnie) AT-OC9ML/ll  + NUDAmini (MM/MC)

Old Man Kensey

Marek, jak nie lubię słuchawek w domu, to jedyne, które naprawdę mi pasowały, były wygodne, i grały akceptowalnie - to były Grado GS. I miały długi, ciężki, elastyczny kabel. Wiem, jak jest z Grado - albo pokochasz, albo znienawidzisz, lecz to są imho bardzo dobre słuchawki.
System analogowy: Ad Fontes + Denon DL-110 + NUDAmini + Alauda 6C4C SET + NuPrime AC-4 + Zu Audio Omen

Piterski

Cytat: marekw 76 w Luty 24, 2023, 14:35Podobno te sklepy nie są oficjalnym dystrybutorem marki HiFi man i będzie problem z gwarancją.
Chronią Cię przepisy konsumenta i warunki gwarancji. Nie kupujesz na u chińczyka więc nie wiem skąd te fantastyczne teorie, czyżby jedyny słuszny dystrybutor Ci opowiadał takie bajki? Czasem czarują takimi historyjkami by klienci bali si kupować w innym miejscu.

Co do modeli AKG to ja mam jakieś używane i sądzę że musiał byś po prostu coś poszukać i wypożyczyć. Jak widzisz obecne słuchawki Ci nie podeszły mimo innej o nich opinii naszego kolegi.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

rudy-102

Cytat: marekw 76 w Luty 24, 2023, 14:01
Słuchawki HiFi man es 400 grają bardzo ładnie. Dość wygodne. Bardzo przestrzenne, detaliczne.
Balans tonalny mocno w górę. Wysokie wybrzmiewają przepięknie. Średnica jednak wcale nie aż taka genialna (przynajmniej u mnie i w porównaniu z Sennheiser). Kompletnie nie nadają się do ostrzejszej .
Tak to już niestety jest ze słuchawkami. Jak któreś są delikatne i szczegółowe to pogubią się w ostrym rockowym graniu. Ja do klasyki i jazzu używałem Hifiman, czasem jazz lepiej brzmiał na AKG. Do ostrego grania zakładałem Sennheisery, a jak chciałem na prawdę pomłócić mózg to Superluxy. Być może istnieje ideał, tylko trzeba mieć kupę forsy na zbyciu.

marekw 76

Cytat: Piterski w Luty 25, 2023, 09:16czyżby jedyny słuszny dystrybutor Ci opowiadał takie bajki?
Owszem. Tak mi napisał sklep na literkę R... Już dopytalem w innym sklepie i to bzdura.
Cytat: Piterski w Luty 25, 2023, 09:16Jak widzisz obecne słuchawki Ci nie podeszły mimo innej o nich opinii naszego kolegi
A to nie jest tak, że nie podeszły. Podobają się bardzo, jazz brzmi pięknie a wysokie tony i scena jest genialna. Dodatkowo można godzinami słuchać. Bardzo ładne wokale i świetna dynamika. Tylko do rocka nie bardzo bo są zbyt delikatne w uderzeniach i chude na basie.
Zwyczajnie zawiodłem się bo mieliśmy ze sklepem umowę której ten nie dotrzymał.
Teraz mam zagwozdke czy zostawić sobie te które mam (testowe ale w bardzo dobrym stanie) czy czekać na dostawę ale już podobno w wyższej cenie. Teoretycznie mam chyba prawo żądać od nich nowych w cenie za którą kupiłem?
Inne sklepy też mają tylko modele rzekomo nowe ale pootwierane w celu tzw sprawdzenia. Jak dla mnie to też modele demonstracyjne. Pytanie co można kupić za około 600? Dostanę pełną gwarancję ale i tak nie wiem jak słuchawki były traktowane zanim do mnie trafiły...
Do rocka miałbym obecne Sennheiser a do wszystkiego innego te HiFimany...
Ja rzadko używam słuchawek dlatego nie będę wydawać dwóch i więcej tysięcy.
Tak więc zastanawiam się czy zostawić czy nie. W sumie słuchawki w cenie niedrogich kabli... A brzmienie naprawdę ciekawe i bardzo odmienne od tych które posiadam. Tylko tyle, że już używane.

I jeszcze jedno. W dziurce od telefonu grają tylko na połowę możliwości a ze wzmacniaczem i Larem grają zjawiskowo.
Myślałem żeby zwiększyć budżet do 1000 max ale też raczej nie widzę nic... Tylko te Bayer 990 i AKG 702. Jeszcze AT AD900x...

Piterski

Miałem nosa, widocznie za długo zajmuje się tą samą pracą ;D

Możesz im słuchawki zwrócić, ale nie sądzę byś miał prawo otrzymać nowe w tej starej cenie. Zwrócą Ci po prosty kasę.
Zaproponowali Ci około 8% rabaty. Nie wiem czy to zła propozycja, mojej żonie nie zeszli ni centa a słuchawki kosztowały chyba koło 2tys.
Jeśli Ci się podobają w tych pozostałych gatunkach to chyba warto zostawić, tak sobie myślę, ja też używam słuchawek sporadycznie, a w tych rejonach cenowych nie łatwo trafić coś sensownego. Zresztą małe mam z tym doświadczenia. Tyle co słuchałem kilku modeli z małżonką, jedne od miniabyra i te AKG K550, które przywiózł mi kolega.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

marekw 76

Zaproponowali rabat bo zawalili sprawę po całości (umowa była, że biorę testowe a potem jeśli spodobają się to wyślą mi nowe).
Wcześniej nie było mowy o rabacie. Dodatkowo wysłali bez przelotki duży/mały jack i słuchawki demonstracyjne. I tylko z tego powodu zaproponowali rabat. A raczej go wymusiłem.
Chyba w końcu zostawię... Mam jeszcze kilka dni na decyzję. Postaram się jeszcze podjechać gdzieś i posłuchać czegoś innego.

Piterski

No to są fiutki i należało by ich napiętnować. Nie wiem czy nie pogadał bym z innymi sklepami i poprosił o zdjęcia i możliwość ewentualnego zwrotu oraz rabat za to że są otwarte czyli mimo wszystko już nie fabrycznie nowe.

marekw 76

Już Piotrze rozmawiałem z innymi sklepami. Cena będzie praktycznie taka sama a tutaj przynajmniej wiem co mam... Bo początkowo się wściekłej na tyle, że nie chciałem nic z tego sklepu ani nawet słuchawek. Teraz emocje opadły. Ale wciąż zastanawiam się czy nie wziąć z innego sklepu...

Piterski

Czy ten sklep na literę R to RMS? Pytam bo  zamierzałem kupić tam płytę i jeśli to oni to zapominam o ich istnieniu.

marekw 76

Tak to ten sklep ale nie chciałem pisać otwarcie bo nie lubię skreślać kogoś z powodu własnych nieprzyjemnych doświadczeń.

Piterski

Dzięki, dzięki temu ja mam szansę uniknąć kolejnych.

marekw 76

Wezmę chyba jeszcze na próbę AKGK702 i porównam...

marekw 76

Wziąłem AKG na próbę.
Jadą do mnie. Porównam i wybiorę.

Piterski

Podziel się koniecznie wrażeniami.

EmilioE

Ja wziąłem HiFimany 400 na odsłuch, kiedy posiadałem AKG K701. Z tych ostatnich nie było co zbierać...
Tak mnie wzięło, że kupiłem H500.  ;)
Audion Sterling KT77, Haiku-Audio Sensei 211, EAR Yoshino 869/ Avcon Nortes Mk3, ZAP Textreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Skibo, Cabasse Clipper / Pioneer N-70AE / Moon 260Dt / Denafrips Pontus II

ahaja

To te 400'etki takich orkiestr jak Sepultura etc nie odtworzą zgodnie ze sztuką?

moon

tez jestem ciekaw, czy tak slabo z halasem sobie daja rade, bo przeszlo mi przez mysl kupic jakies podstawowe planary.
Pioneer PL-50L II + Ortofon 2M Bronze + LAR LPS-1+ Cayin MT-35S + Canto Grand

marekw 76

Nie będzie ani Sepultury ani nawet Slayera.
One są zdecydowanie zbyt delikatne.
Ja słuchałem na nich SOTD i była kompletna katastrofa.
Do Sepultury nie doszedłem poddałem się po Toxicity...
Za to do akustycznych i jazzowych płyt są idealne.

EmilioE

Potwierdzam! Łojenie, to nie ich domena. Poza tym, co napisał Marek, HiFimany nie są łaskawe dla złych realizacji.
Audion Sterling KT77, Haiku-Audio Sensei 211, EAR Yoshino 869/ Avcon Nortes Mk3, ZAP Textreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Skibo, Cabasse Clipper / Pioneer N-70AE / Moon 260Dt / Denafrips Pontus II

rudy-102

No nie są, ale jeśli AKG 701 grają podobnie do 712 pro to też nie będzie zmiłowania. One są wystarczająco dobre żeby pokazać wszystkie błędy realizacji. Do łojenia niestety tez zbyt delikatne.

marekw 76

Wczoraj troszkę posłuchałem i powiem Wam, że nic nie jest jednoznaczne.
Początkowo uznałem, że HiFimany są zdecydowanie lepsze jednak po godzinie porównań już taki kategoryczny nie byłem.
AKG to genialna przestrzeń a wręcz jej hektary.
W hifiman400 wszystko dzieje się dużo bliżej.
Wysokich w AKG jest również więcej niż w przeciwniku jednak czasem miałem wrażenie, że są gorszej jakości... Później troszkę zrewidowałem ten wniosek i wydaje mi się, że to nieprawda.
Średnica lepsza jak dla mnie w AKG jednak są one jeszcze jaśniejsze od HM...
AKG nie wybacza realizacjom a HiFi man jest pod tym względem odrobinę jednak łaskawsze...
AKG są wygodniejsze ponieważ planary cisną mocno w łeb z góry, odkryłem to dopiero wczoraj w bezpośrednim porównaniu...
Bas póki co lepszy w chińskich Chińczykach niż w tych austriackich...
AKG są nowe wczoraj dopiero otworzyłem pudełko a HiFi man są już wygrzane.
Dziś wieczorem będzie druga runda.
Największe zaskoczenie to kabel na stałe w AKG a byłem pewien, że jest odczepiany...

Piterski

W tym całym audio to tak często bywa że pierwsze wrażenie po jakimś czasie nie jest już jednoznaczne. Ja używam AKG bo właśnie nie cisną mnie w głowę, szczególnie jak oglądam film na słuchawkach i do tego mam okulary.

marekw 76

Nie wiem czy zostaną AKG ale HiFimany jadą do sklepu.
super ale czegoś im brakuje. Ucieka im/gubią sporo  informacji.
Nie wiem może wcześniejsze wersje 400 były inne, lepsze? EmilioE pisał, że średnica jest znakomita, u mnie nie była. Gdyby nie wycofana lekko część informacji i perkusja grała jak trzeba to może bym zostawił. Mimo fajnego dźwięku z czarnym tłem brak im ataku.
Wezmę chyba jeszcze Bayerdynamic do porównania z AKG...
Albo może trzeba będzie dozbierac do wyższej serii hifiman, deva np?