Słuchawki - ale jakie ?

Zaczęty przez GregWatson, Czerwiec 05, 2014, 12:29

Poprzedni wątek - Następny wątek

EmilioE

Dlatego ja mam HE500. No przecież chciałeś tanio...  ;)
Audion Sterling KT77, Haiku Sensei 211, Bladelius Brage / ZAP Textreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Deco 8, Cabasse Clipper 312, Triangle Australe 260 / Pioneer N-70AE / Moon 260Dt / Denafrips Pontus II

marekw 76

No chciałem tanio ale dobrze  :np:
stereo: Musical Fidelity M8XI, Pioneer PL50 ll + (aktualnie) AT-OC9ML/ll  + NUDAmini (MM/MC)
Lector CDP 7tl; Denon 3910; Teac V 5000; YB Zonda S.
K.D: Integra DRX5.4; Tonsil Siesta 5.0; Klipsch RP 1000sw

vasa

Kupiłem sobie słuchawki.
Nazywają się HiFiMan Sundara. To duże zamknięte ustrojstwa na kablu.

Mam już jedne takie. Nazywają się Fostex TH610.

Tylko że Fostexy mają przetworniki dynamiczne a Sundary - planarne.
Czyli po ludzku; jedne to zwykłe głośniki a drugie to mini Magnepanki z drgającą folią.
Słucham ich na zmianę od kilku dni i stwierdzam że jakiejś kolosalnej różnicy nie ma.
Gdybym musiał jedne z nich oddać to pewnie byłyby to Fostexy. Są ociupinkę "mniej" pod każdym względem. Nieco mniej dokładne w szczegółach, odrobinę mniej przestrzenne, trochę mniej barwne na dole pasma.
Z drugiej strony obydwie pary brzmią raczej ciepło i przyjemnie. Obydwie są wygodne i nie ściskają głowy. Poziom wykonania na podobnym (bardzo dobrym) poziomie.
No ale jest jedna zasadnicza różnica - cena.
Fostexy kosztują ok 3k PLN a Sundary są 3x tańsze.
Tylko że kiedy kupowałem Fostexy to nie było planarnych zamkniętych. A to dla mnie warunek konieczny.
Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+elektrostaty Audiostatic z dedykowanym subem+ kable. Też nieistotne.

Pboczek

Zapragnąłem je mieć, wezmę się na przeczekanie do kiedyś.
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805+ PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

Piterski

Cytat: Pboczek w Luty 23, 2024, 13:44Zapragnąłem je mieć, wezmę się na przeczekanie do kiedyś.
Poczułem się podobnie :-)
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

vasa

Cytat: Piterski w Luty 23, 2024, 13:52
Cytat: Pboczek w Luty 23, 2024, 13:44Zapragnąłem je mieć, wezmę się na przeczekanie do kiedyś.
Poczułem się podobnie :-)
A co Was powstrzymuje?

Zapomniałem napisać o jeszcze jednej zalecie Sundary. One się elektryzują odwrotnie niż elektrostaty i nie łapią kociej sierści. 😼
Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+elektrostaty Audiostatic z dedykowanym subem+ kable. Też nieistotne.

Pboczek

Mnie chyba zamiar zakupu pre gramofonowego, bo tu trzeba by zacząć myśleć o słuchawkowym...
Jestem zdania że pragnienia trzeba trzymać na wodzy, bo one pogłębiają przywiązania do rzeczy, co mi się nie podoba. A i tak jestem już pogrążony, przez audio przyjemności.
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805+ PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

Piterski

Mnie to że spłacam inne zachcianki jak choćby KD.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

cortes

Cytat: Pboczek w Luty 23, 2024, 15:11A i tak jestem już pogrążony, przez audio przyjemności.

Na pocieszenie powiem, że nie jesteś sam...

Pboczek

Wiem, dlatego się z wami tu trzymam. 😀