Audio Video Show 2024

Zaczęty przez vasa, Październik 26, 2024, 15:35

Poprzedni wątek - Następny wątek

vasa

Czyżby nikt nie odwiedzał tegorocznego AVS?
Cisza taka 😳
Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+elektrostaty Audiostatic z dedykowanym subem+ kable. Też nieistotne.

dyletant

Patrz go ... Prowokator🙂. Trochę zwiedzam. W tym roku trochę audio słabo wypada. Krówki tylko w RCM znalazłem.

Więc albo chudo w branży albo lewicowe lobby zdrowego żywienia odcisnęło swoje piętno 😭.

dyletant

Jakby ktoś się zastanawiał czy do Sobieskiego warto wdepnąć to pomimo braku krówek warto zajrzeć do pokoju 415 i zatrzymać się na chwilę.

Bacek

Na Narodowy jak dla mnie szkoda czasu (chyba że ktoś słuchawkowy jest). Wiekszość systemów to karykaturalny dźwięk, reszta ledwo poprawny. Jutro reszta ale już pod wieczór Tulip był bardziej owocny.

vasa

Cytat: Bacek w Październik 26, 2024, 20:31Na Narodowy jak dla mnie szkoda czasu (chyba że ktoś słuchawkowy jest). Wiekszość systemów to karykaturalny dźwięk, reszta ledwo poprawny.
No paczpan. A IMHO Gryphon z Wilsonem zagrali bardzo dobrze. Na pewno bym z domu nie wyrzucił :).
Pewneprodukty/firmy/rozwiązania przychodzą i odchodzą a inne zdają próbę czasu i pozostają.
Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+elektrostaty Audiostatic z dedykowanym subem+ kable. Też nieistotne.

Bacek

Ten największy Wilson? Był tłum ludzi. Stałem pod scianą z tyłu. Średnica i góra były ok. Bas ciągał się niemiłosiernie i wzbudzał. Na środku mogło by być lepiej ale się nie dopchałem.

vasa

Ale dla mnie dźwięk wystawy stał jednak w Sobieskim.
Wielkie kolumny planarne włoskiej manufaktury Fonica International mnie uwiodły :D
https://www.fonica-international.com/index.php?lang=pol

Bacek

Właśnie siedzę, całkiem fajne. Chociaż ten pokój dla nich ciut za mały.

jjacek

vasa

Cytat: Bacek w Październik 27, 2024, 13:22Właśnie siedzę, całkiem fajne. Chociaż ten pokój dla nich ciut za mały.
To prawda że mógłby być większy.
Dopiero teraz doczytałem ceny.

Magnepan będzie chyba bardziej podchodzący 😖

dyletant

Z paneli ściennych to dla mnie te grały najbardziej naturalnie. Pozostałe cechowały się zazwyczaj nuta nosowosci.

Bacek

Cytat: vasa w Październik 27, 2024, 14:47
Cytat: Bacek w Październik 27, 2024, 13:22Właśnie siedzę, całkiem fajne. Chociaż ten pokój dla nich ciut za mały.
To prawda że mógłby być większy.
Dopiero teraz doczytałem ceny.

Magnepan będzie chyba bardziej podchodzący 😖
Doprecyzowując po dłuższej sesji słuchania. Przy małych składach i nie za dużej głośności wszystko super szczegółowe, balans tonalny równy scena sztos. Przy gęstych głośnych składach zaczynały się gubić i wkradał się hałas.

miniabyr

Ja niestety w tym roku musiałem moją wizytę na AVS ograniczyć do kilku chwil. W zasadzie bardziej interesuję mnie spotkanie starych znajomych, niż ten festiwal próżności-)  Bardzo mi się podobała prezentacja u Lampizatora. Poszedłem tam z grzeczności na zaproszenie KBL Sound, który to okablował wszystkie urządzenia najwyższym modelem kabla Extreme. Dokładnie 25 sztuk tego modelu zostało użyte do tej instalacji. Kolumny wstęgowe, jedyny model na świecie i więcej nie będzie. Kompletne wariactwo które waży 1,5 tony ( w sumie sześć modułów po 3 na stronę ) i kosztuje 800.000 euro. Prezentacja godna odnotowania. Musiałem się trochę zaadoptować do takiej formy prezentacji. Kolumny wysokie na 220 lub 250 cm, scena jak ekran w kinie. Kolumny to  Clarisys Audio model Atrium.  Reszta komponentów równie droga. Miałem tylko wpaść kurtuazyjnie a zostałem tam i 40 minut słuchałem muzyki. Ludzie nie opuszczali tej prezentacji i tak jak ja słuchali z zaciekawieniem.  
Szkoda życia na chujowy dźwięk !